13 Kasım 2008 Perşembe

Teknozirve İzlenimlerim

Bugün başlayan ve 15 Kasım günü Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nın finali ile sonlanacak Teknozirve ile ilgili izlenimlerimi aktarmak istiyorum.

Açılış konuşmalarında Aydan Erkmen ve Tuncay Birand konuştu. Aydan Erkmen sadece üretmenin yetmediğini, önemli olan şeyin teknoloji üretmek olduğundan bahsetti. Türkiye'de Ar-Ge'nin Ar kısmının çok zayıf olduğunu söyledi. Ar-Ge yaptığını söyleyen birçok şirket aslında ürün geliştirmenin üst sınırlarında dolaşıyor.

Tuncay Birand ise IEEE Türkiye kolunun açılış macerasını anlattı. 1970'lerde başvurulmasına rağmen, bürokrasi yüzünden açılamamış. 1980'de mevzuat yumuşayınca IEEE Türkiye açılmış. Bugünlere gelip, böyle etkinlikler düzenlendiği için çok mutlu olduğunu söyledi. Türkiye'de toplam 18 teknokent varmış. Tuncay Birand bugünlerde Devlet Denetleme Kurulu ile birlikte teknokentleri gezip, "Neler yapılabilir?" sorusuna cevap arıyorlarmış. Bu işi en iyi ODTÜ yaptığı için de, gezide ODTÜ Teknokent en sona bırakılmış.


Daha sonraki konuşmacı Orhan Turan'dı. ODE Yalıtım Şirketi'nden bahsetti.
1981 yılı YTÜ Makine Mühendisliği mezunu. Şirkete 2 tane Elektronik Mühendisi ile başlamışlar. Fakat daha sonra bu 2 arkadaşı ayrılmak zorunda kalmış. "Bu şirketten birşey olmaz, biz adamakıllı şirketlerde çalışmak istiyoruz" diye düşünmüşler.

19 metrekare ofisle başlayan şirket, şu an 40.000 metrekare alana yayılmış durumda. 300 çalışanı var.

ODE şu aşamalardan geçmiş:
- taşeronluk
- ticaret
- satış
- ithalat
- yatırımcı
- üretim
- marka
- kurumsallaşma

Şirket bu sene 40 milyon $ yatırım yapmış. Turkish Times'ın araştırmasına göre Türkiye'nin 2008'deki en büyük 72. yatırımıymış.

2010'da hedef bölgesel bir güç haline, 2015'te ise bir dünya markası haline gelmek.

1998'e kadar İtalya'dan ithalat yapmışlar, 1998'den sonra İtalya'ya ihracat yapmaya başlamışlar. Şu an 40'a yakın ülkeye ihracat yapıyorlar.

Önemli olan üretmek değil, geliştirmek diyor Orhan Turan.

Rakipleriniz fiyat konusunda size 1 ayda, ürün konusunda 1.5 yılda, insan kaynaklarında ise 7 yılda yetişebiliyorlarmış. ODE'de de hep dinamik kişiler çalıştırılıyormuş.

Daha fazla bilgi için Orhan Turan ile Günseli Özen Ocakoğlu'nun yaptığı röportajı okuyabilirsiniz.


Daha sonra TTGV'den Deniz Bayhan konuşma yaptı. Kuluçka Merkezi, Önkuluçka Merkezi'nin ne olduğundan bahsetti. O kısımları açıklamaya gerek yok sanırım, okuyanların çoğu biliyordur. Kuluçka Merkezlerine girişimciler iş planları ile başvuruyor, destek alıyor ve Kuluçka Merkezi fikrin şirketleşmesine kadar başvuranlara yardımcı oluyor.

ABD'de 800'ün üstünde kuluçka ve önkuluşka merkezi varmış. 20.000'den fazla şirket ortaya çıkmış.

Çin'de 85 merkez, 2000 şirket. İsrail 24 merkez, 380 şirket. Tayvan 83 merkez. Kore 348 merkez, 5000 şirket. Ağırlıklı olarak üniversitelerde bulunuyor bu merkezler.

Türkiye'de ise 20 kuluçka merkezi var.

TTGV olarak (Teknoloji Yatırım A.Ş adı altında) şu ana kadar 4 tane yatırımda bulunmuşlar:

Infotech - 750.000 $
Logobiz - 400.000 $
Mobiga - 400.000 $
UcaMedikal - 400.000 $

Yatırım miktarları 250.000 $ ile 750.000 $ arası.


Daha sonra ise ODTÜ Teknokent'te Mayıs ayında kurulan ATOM'dan 3 konuşmacı vardı.
ATOM - Animasyon Teknolojileri ve Oyun Kuluçka Merkezi.

ATOM'un amacı bir mükemmeliyet merkezi olmak. Oyun ve animasyon sektörünü geliştirmek ve Türkiye'yi cazibe merkezi haline getirmek.

Mayıs'tan bu yana 650 başvuru olmuş, 45'i seçilmiş. Şu an 12 iş fikri var. Yakında ilk şirket de ortaya çıkacakmış.

İlk 4 ay eğitim var. Sonraki 20 ay içerisinde de ürünün ticarileşmesi gerekiyor. Eğitimi ise katılımcıların istediği kişiler yapıyor. En son CryTek 2'in eğitimi yapılmış.

ATOM'un yönetici Uğur Akın çok enerjik birisi. En yakın zamanda tanışmak istiyorum kendileri ile :)

Teknozirve'nin öğleden sonraki kısmına katılamadım ne yazık ki. Müsait olursam, Cumartesi günü Yeni Fikirler Yeni İşler'in finaline gideceğim. Yorumlarınızı bekliyorum.

Resimler için tıklayın. (Sahne karanlık olunca, fotoğraf kötü çıktı ne yazık ki)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder